Składniki:
Brioszki
300 g mąki chlebowej
80 ml wody
3 jajka
5 g drożdży instant
150 g masła
35 g cukru
sól
Sos holenderski:
3 żółtka
100g masła
ocet winny
sól
pieprz
Dodatkowo:
40 ml białego wina
świeży estragon
½ gruszki
100 g wędzonego łososia
roszponka i koperek do dekoracji
Przygotowanie:
Zacznij od przygotowania brioszek. Do misy robota kuchennego wsyp mąkę, drożdże, cukier i sól. Dodaj wodę oraz jajka. Zacznij wyrabiać ciasto. Po kilku minutach stopniowo dodawaj pokrojone w kostkę masło. Połącz składniki. Uformuj brioszki. Najpierw przygotuj kulkę z ciasta w której zrób na środku wgłębienie. Weź mniejszy kawałek ciasta i uformuj go w stożkowy kształt i przełóż go we wcześniej przygotowane wgłębienie. Piecz w temperaturze 195 stopni przez około 15-20 min w zależności od wielkości brioszek.
Przygotuj sos holenderski. Najpierw rozpuść masło. Do naczynia wbij 3 żółtka i zacznij miksować na wolnych obrotach. Do masy powoli wlewaj masło. Na koniec dodaj ocet i przyprawy.
Zagotuj 2 litry wody na jajko poche. Wbij jajko i gotuj delikatnie mieszając przez minutę, następnie odstawiamy na kolejną minutę, żeby jajko zagrzało się w środku.
Gruszkę pokrój na paseczki dowolnej wielkości. Zalej winem i dodaj estragon do marynowania. Jeśli masz CombiVac możesz przyspieszyć proces marynowania i zamknąć wszystkie składniki w woreczku próżniowym.
Pokrój gotowe brioszki i ułóż na talerzu. Następnie dodaj plastry łosia i jajko. Całość polej sos holenderskim i na górę nałóż kawałki gruszki. Udekoruj danie roszponką i koperkiem.