Składniki:
Biszkopt czekoladowy
3 jajka,
80g cukru,
60g masła,
250g czekolady deserowej (zawartość kakao 72%)
Pianka jogurtowa
190 g wina musującego,
2 listki żelatyny,
560g jogurtu naturalnego,
110g cukru pudru,
1 limonka
Mus owocowy
250g purée z passiflory,
100 ml soku z mango,
40g cukru,
2 listki żelatyny,
owoce do przybrania
Przygotowanie:
Do przygotowania biszkoptu rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i dodaj do niej roztopione masło. Następnie zacznij ubijać białka. Kiedy zmienią kolor na biały, stopniowo dodawaj cukier. Do białek ubitych na sztywną pianę dodaj żółtka i dokładnie wymieszaj. Następnie pomału wlewaj do masy roztopioną czekoladę i połącz składniki. Tak przygotowane ciasto rozsmaruj warstwą o grubości około 5-6 mm na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 180°C w termoobiegu przez 10 minut.
Wszystkie składniki jogurtu dokładnie wymieszaj. Dodaj skórkę otartą z limonki. Przelej masę do syfonu i odstaw do lodówki na około godzinę. Piankę serwujemy bezpośrednio przed podaniem deseru.
Przygotuj mus z passiflory. Wymieszaj w garnku purée z sokiem z mango i podgrzej. Po chwili dodaj cukier i żelatynę. Odstaw masę do lodówki do zastygnięcia. Kiedy masa stężeje przełóż ją do misy robota i ubijaj do podwojenia objętości. Następnie masę rozprowadź na folii spożywczej i odstaw do schłodzenia. Na koniec wykrawaj foremką kółka.
Z biszkoptu wytnij równe kółka. Na nie nałóż schłodzony mus z passiflory. Polej delikatnie jogurtową pianką z syfonu. Udekoruj owocami.