Flan waniliowy z truskawkami
Obecnie istnieje ponad 600 dostępnych odmian truskawek – wszystkie wywodzą się z zaledwie 5 lub 6 dziko rosnących gatunków. To pierwsze owoce, które dojrzewają wiosną, a sezon na nie trwa od kwietnia aż do października. Truskawki tradycyjnie kojarzą się z deserami lub dżemami, ale można je także z powodzeniem wykorzystać do dań pikantnych.
Przygotowanie
Czas: 40 min.
Temperatura: 90°C
Poziom: 1+4
Para: para (średni poziom) + wysoka temperatura
Woda: 300 ml
Składniki
200 ml mleka
pełnotłustego min. 3,2%
200 ml śmietanki 30%
1 laska wanilii (nasiona)
2 żółtka
3 jajka
50 g drobnego cukru
300 g truskawek
2 łyżki stołowe niesolonych pistacji
Liczba porcji: 4
Poziom trudności: łatwe
1. Ubij żółtka i całe jajka z cukrem.
2. Przetnij łodygę wzdłuż i dodaj nasiona z laski wanilii.
3. Wylej mleko i śmietanę na patelnię i podgrzej do około 90°C. Nie dopuść do zagotowania.
4. Dodawaj powoli ciepłe mleko i śmietanę do jajek z cukrem i starannie ubijaj. Należy unikać tworzenia się pęcherzyków powietrza.
5. Napełnij masą do wysokości 2/3 foremki deserowe.
6. Piecz z włączoną funkcją „Średnia para + wysoka temperatura” w temperaturze 90°C przez 40 minut.
7. Po upieczeniu pozostaw flan waniliowy do wystudzenia. Na koniec udekoruj plasterkami truskawek i pistacjami.
Wskazówka
Wybieraj lśniące, jędrne truskawki, które mają bogatą, jaskrawo czerwoną barwę. Unikaj miękkich, uschniętych lub cieknących jagód.
Czy wiesz?
W czasie swej historii cała roślina truskawki była używana do leczenia chorób depresyjnych. Obecnie wiadomo, że truskawki wzmacniają układ immunologiczny, pomagają zwalczać raka i poprawiają zdrowie oczu z uwagi na dużą zawartość witaminy C*.
*Źródło: www.besthealthmag.ca