Szparagi na parze

Przygotowanie

Czas: 28 min.
Temperatura: 85⁰C
Poziom: 2
Para: Full Steam (pełna para)

Składniki

Zielone szparagi
Masło
Gałązki rozmarynu
Płatki soli morskiej

Liczba porcji: 6
Poziom trudności: łatwe

1. Obierz dolne końcówki szparagów, włóż do torebki próżniowej i zamknij szczelnie w szufladzie do pakowania próżniowego.
2. Włóż szaparagi do piekarnika na 6 minut w trybie pełna para (100%).
3. Roztop trochę niesolonego masła na dużej patelni, doprowadź do temperatury 85°C (blisko lekkiego gotowania) i smaż na wolnym ogniu gałązki rozmarynu przez 2 minuty.
4. Wyjmij szparagi z piekarnika, otwórz torebkę i dodaj prosto na patelnię. Przykryj patelnię, wyłącz grzanie i zostaw na 20 minut.
5. Wyjmij rozmaryn z masła, ułóż wszystko na talerzu i dopraw kilkoma płatkami soli. Podawaj z kilkoma świeżymi gałązkami rozmarynu na wierzchu.

Wskazówka
Sekretem doskonałych szparagów jest gotowanie ich na parze. Nie tylko konsystencja będzie lepsza, ale też zostanie zachowanych więcej składników odżywczych.

Czy wiesz?
Szparagi zawierają wiele składników odżywczych, z których część ma przypuszczalnie nawet właściwości przeciwstarzeniowe i chroni przed rakiem, kamieniami nerkowymi i bólami stawów*.

*Źródło: www.besthealthmag.ca