Grasica smażona na palonym maśle z orzechami włoskimi, skorzonerą, żurawiną i miodem gryczanym

 

Składniki:

150 g grasicy
100 g masła
50 ml oleju do smażenia
300 ml śmietany 36%
300 ml mleka
50 g żurawiny
100 g orzechów laskowe
1 kg skorzonery
laska wanilii
czosnek
tymianek
musztardowiec lub inne kiełki

Sposób przygotowania:

1. Grasicę dokładnie umyj w zimnej wodzie, następnie przełóż ją do solanki na około 3 godziny.
2. Skorzonerę umyj pod zimną wodą. Jedną zostaw w całości – tuż przed podaniem przygotujesz z niej smażone w głębokim oleju chipsy. Pozostałą skorzonerę obierz i pokrój w mniejsze kawałki. Przełóż do rondelka z mlekiem i śmietaną. Dodaj sól, biały pieprz i laskę wanilii. Gotuj do uzyskania miękkości. Następnie całość zmiksuj na gładkie purée. Przed podaniem przecedź dodatkowo przez sitko.
3. Grasicę wyciągnij z solanki i odsącz za pomocą papierowego ręcznika. Następnie usuń z niej nerwy i błonę, która otacza gruczoł. Na rozgrzaną patelnię wlej olej roślinny, następnie obsmaż grasicę z każdej strony, dodając w między czasie masło, tymianek i czosnek. Grasicę przełóż na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
4. Na patelni z masłem podduś przez dwie minuty orzechy wraz z miodem gryczanym. Na koniec dodaj do powstałego sosu całe owoce żurawiny.

5. Na talerz wyłóż purée, następnie grasicę. Polej wszystko sosem wraz z orzechami i żurawiną. Na sam wierzch nałóż smażoną skorzonerę i kwiaty musztardowca.