Piekarnik w kuchni

Poznaj swój piekarnik parowy

Nadaj codziennym potrawom lepszy smak, wykorzystując parę! Skorzystaj z naszych porad i wskazówek, jak wykorzystać piekarnik parowy, aby uzyskać jak najlepsze efekty gotowania i pieczenia.

Witamy

Gratulujemy wyboru piekarnika parowego! Niezależnie czy jest to nowy zakup, czy używasz piekarnika parowego od pewnego czasu, wykorzystanie pary do pieczenia to doskonały pomysł. Choć o zaletach tej metody przekonasz się osobiście, chcielibyśmy pokazać Ci, dlaczego para doskonale sprawdza się podczas przyrządzania wszystkich potraw – poczynając od tych codziennych, poprzez przekąski i brunche, a kończąc na uroczystych kolacjach.

Witamy w świecie pary!

Szuflada na wodę

Przede wszystkim tym, co odróżnia piekarnik parowy od innych, jest pieczenie z dodatkiem pary. Aby to było możliwe i piekarnik działał prawidłowo, musi być napełniona jego szuflada na wodę. Wysoka temperatura w komorze piekarnika powoduje, że woda zamienia się w parę.

W piekarnikach parowych Electrolux szuflada na wodę znajduje się w prawym górnym rogu. Wyjątek stanowi piekarnik SteamBake, w którym wodę wlewa się do specjalne wnęki w dnie komory. W każdym przypadku należy pamiętać o napełnieniu szuflady lub wnęki wodą przed rozpoczęciem pieczenia.

Różne rodzaje pary

Warto również wiedzieć, że piekarniki parowe Electrolux oferują możliwość wyboru różnych funkcji (stopni pary): Gotowanie na parze, Duża wilgotność, Średnia wilgotność oraz Mała wilgotność. Ogólnie rzecz biorąc, poszczególne funkcje są przeznaczone do przyrządzania następujących rodzajów potraw:

– Funkcja „Gotowanie na parze” pozwala przyrządzać zdrowe i pełne smaku potrawy. Idealnie nadaje się do delikatnego gotowania takich produktów, jak warzywa, ryż, kuskus czy owoce morza (ryby, małże i krewetki).

– Funkcja „Duża wilgotność” łączy działanie gorącego powietrza i pary w celu pieczenia delikatnych potraw. Jest idealna do przyrządzania delikatnych potraw, takich jak sosy, tarty, terriny i ryby.

– Funkcja „Średnia wilgotność” łączy działanie gorącego powietrza i pary na potrzeby delikatnego duszenia. Idealnie nadaje się do przyrządzania duszonych mięs i pieczenia ryb, a także do wypieku chleba i słodkich ciast.

– Funkcja „Mała wilgotność” łączy działanie gorącego powietrza i pary z myślą o soczystych i jednocześnie chrupiących potrawach. Jest idealna do pieczenia mięs, drobiu, ryb, zapiekanek, casserole i warzyw, a także do wypieku pasztecików, babeczek i herbatników.

Czytaj więcej

Dzięki parze pyszne potrawy stają się jeszcze lepsze

Spraw, by Twoje ulubione potrawy smakowały jeszcze lepiej, nie wkładając w to dodatkowego wysiłku. Wykorzystaj parę do przyrządzania warzyw, ryb, mięsa, chleba, a nawet deserów, aby uzyskać efekt zewnętrznej chrupkości i wilgotnego, pełnego smaku wnętrza.

Powiązane artykuły

  • WYKORZYSTAJ PARĘ, ABY TWOJE ŚWIĄTECZNE KLASYKI SMAKOWAŁY JESZCZE LEPIEJ
    Indyk na kolację
  • PRZYRZĄDŹ PYSZNĄ RYBĘ W SWOIM PIEKARNIKU PAROWYM
    Ryba i warzywa liściaste na talerzu
  • PRZYGOTUJ ŚWIETNY BRUNCH W PIEKARNIKU PAROWYM
    Kanapka z jajkiem i awokado