Poznaj swój piekarnik parowy
Nadaj codziennym potrawom lepszy smak, wykorzystując parę! Skorzystaj z naszych porad i wskazówek, jak wykorzystać piekarnik parowy, aby uzyskać jak najlepsze efekty gotowania i pieczenia.
Witamy
Gratulujemy wyboru piekarnika parowego! Niezależnie czy jest to nowy zakup, czy używasz piekarnika parowego od pewnego czasu, wykorzystanie pary do pieczenia to doskonały pomysł. Choć o zaletach tej metody przekonasz się osobiście, chcielibyśmy pokazać Ci, dlaczego para doskonale sprawdza się podczas przyrządzania wszystkich potraw – poczynając od tych codziennych, poprzez przekąski i brunche, a kończąc na uroczystych kolacjach.
Witamy w świecie pary!
Szuflada na wodę
Przede wszystkim tym, co odróżnia piekarnik parowy od innych, jest pieczenie z dodatkiem pary. Aby to było możliwe i piekarnik działał prawidłowo, musi być napełniona jego szuflada na wodę. Wysoka temperatura w komorze piekarnika powoduje, że woda zamienia się w parę.
W piekarnikach parowych Electrolux szuflada na wodę znajduje się w prawym górnym rogu. Wyjątek stanowi piekarnik SteamBake, w którym wodę wlewa się do specjalne wnęki w dnie komory. W każdym przypadku należy pamiętać o napełnieniu szuflady lub wnęki wodą przed rozpoczęciem pieczenia.
Różne rodzaje pary
Dzięki parze pyszne potrawy stają się jeszcze lepsze
Spraw, by Twoje ulubione potrawy smakowały jeszcze lepiej, nie wkładając w to dodatkowego wysiłku. Wykorzystaj parę do przyrządzania warzyw, ryb, mięsa, chleba, a nawet deserów, aby uzyskać efekt zewnętrznej chrupkości i wilgotnego, pełnego smaku wnętrza.